عالم متهتک کیست وچرا پیامبر صلی الله علیه وآله می فرماید:یکی از دو طایفه ای است که کمر مرا شکستند؟
در لغت آنکه بی پروا باشدواز هیچ ابانداشته،برای رسیدن به مقصداز هر وسیله ای استفاده کند،پاره ای را از تنی جداکند،فاصله ای در جامعه ایجاد کند متهتک است .
این چنین عالمانی بی پروا،در جامعه نمودهای گوناگون داشته است وانگیزهای مختلفی آنان را به بی پروایی کشانده است که با بررسی عوامل آن ،خطروزیان آنان در جامعه اسلامی روشن می شود:
1-دسته ای از آنان ،گرچه انسانهایی دانش آموخته وبا استعدادوتیز بین اند،اما چون بهره ای از تقوا وفضیلت نبرده اندوبر دانش واندوخته های خود اعتماددارند،دانش دیگران را ناچیز وکوچک می شمارندسخن خود را برترودیگران را تحقیر می کنند،کسانی که نظراورا نپذیرندبا روش های گوناگونی مانندجوسازی ،اتهام ،محکوم می کنند،گویی تنهاآنان دانش آموخته اند،وتنهاآنان اسلام را در یافته اندوآنچه می گوینداسلام است ،اینان دنیا دارانی جاه طلب وخودمحور هستند.
چرا چنین باشد؟دانشی که در راس آن فروتنی وچشم آن دوری از حسدوعقل آن آگاهی باشیاءواموراست ؟چرا بایددر اختیار افرادی بی پروا قرار بگیرد؟
بدون شک آثار این چنین عالمانی ،ایجاددودستگی وتفرقه وفراهم آمدن نفاق وتظاهر خواهد بود .
پیامبر صلی الله علیه وآله می فرماید:جایگاه دانشمندان در زمین همانند ستارگان بر فراز آسماناست ،انسان در پرتوی در خشش آنها در تاریگی خشکی ودریا،راه خویش را می یابدوآنگاه که این ستارگان دانش ،در پرتوپوشش ابرهای تیره قرار گرفته باشد،هدایتگران هم گمراه وسرگشته می شوند.
آری محیطی را که عالم نمایان متهتک به وجودمی آورند،محیط جنجال ودرگیری خواهد بود در آنصورت ،انتخاب بهترین ،همرا استدلال ومنطق مسیر نخواهدبود ،بجای سلاح (لبن الکلام)که به تعبیر امام (علیه السلام )از ویژگیهای عالمان راستین است ،کوباندن وتکفیر جایگزین خواهد بود ،هرکس سعی خواهدکردکه خود را با نظر غالب همراه کندواز ابراز عقیده بپرهیزد،ظاهرکاری وسیاست بازی ،به اوج خودمی رسد،هدایت وراهنمایی جای خود را به بی اعتمادی وبدبینی می دهد.
2-دسته دیگر ،کسانی هستند که به خاطر شرایط تربیتی وکمبودها ونابسامانیهای گذشته خود،عقده ای شده اند وهمیشه احساس کمبود می کنند،این افراد(متهتک)دنیا طلب وجاه دوست ،بر خلاف دسته قبلی ،حتی از زیرکی وآگاهی چندانی برخوردار نیستندوهمیشه مورد بهره برداری افرادوگروههای ناسالم قرار می گیرد،وبگونه ای تامین کننده خواسته آنان می شوند .چنین افرادی در تاریخ گذشته اسلام به فراوانی مشاهده می شود ،شریح قاضی ومحمدعلی باب ،از این دسته اند.متاسفانه اینان در عصر کنونی مورد استفاده قدرتهای استعماری ودستگاههای جاسوسی قرار می گیرند.
3-دسته ای دیگر از این (دانش گردآوردن )کسانی هستندکه نابسامانیهای اجتماعی ومحدودیت های محیط علمی وکم ظرفیتی شخصی ،آنان را عاصی واز صراط مستقیم باز داشته است وآنچنان در این راه به انحراف کشیده می شوند که در بهره برداری از متون اسلامی تخطی ورزیده وبه برداشت های غلط وغیر منطقی ،افکار خود را القاءمی کنند.
امید که طلاب عزیز از این آفت به دور بمانندبه دعای امام زمان عج الله تعالی فرجه وشریف
مشاهده شده در ویژه نامه حوزه شماره 5تیر 1363ص 5و6
آخرین نظرات