از آیات قرآن به خوبی استفاده می شود که قرآن در ماه مبارک رمضان نازل شده است«شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن»وظاهراین تعبیر آن است که تمام قرآن در این ماه نازل شده است.در نخستین آیه سوره قدر می افزاید«ما آن را در شب قدر نازل کردیم»گرچه در این آیه صریحانام قرآن ذکر نشده ،ولی مسلم است که ضمیر«اناانزلناه»به «قرآن »باز می گرددوابهام ظاهری آن برای بیان عظمت واهمیت آن است.
تعبیربه انا انزلناه «ما آن را نازل کردیم»نیز اشاره دیگری به عظمت این کتاب بزرگ آسمانی است که خداوندنزول آن را به خودش نسبت داده ،مخصوصابا صیغه «متکلم مع الغیر»که مفهوم جمعی داردودلیل بر عظمت است.
نزول در شب قدر ،همان شبی که مقدرات وسرنوشت انسان ها تعیین می شود،دلیل دیگری بر سرنوشت ساز بودن این کتاب آسمانی است.
سوال مهم :
هم از نظر تاریخی وهم از نظرارتباط محتوای قرآن باحوادث زندگی پیامبر صلی الله علیه وآله مسلم است این کتاب آسمانی به طور تدریجی وطی 23سال نازل گردید،این امر چگونه با آیات فوق که می گوید:در ماه مبارک وشب قدر نازل شده،سازگار است؟
پاسخ:
این سوال-به گونه ای که بسیاری از محققان گفته اند-این است که:قرآن دارای دونزول بوده است.
نزول دفعی ،که در یک شب تمام آن ،بر قلب پاک پیامبر صلی الله وعلیه وآله یا«بیت المعمور»یااز «لوح محفوظ»به آسمان دنیا نازل گردید.
نزول تدریجی ،که در طول بیست وسه سال دوران نبوت انجام گرفت.
آیه 2سوره قدر می فرماید:برای بیان عظمت شب قدر می فرماید«وما ادراک ما لیله القدر».بلافاصله می گوید«لیله القدر خیر من الف شهر»شب قدر شبی است که از هزار ماه برتر است.این تعبیر نشان می دهد:عظمت این شب به قدری است که حتی پیامبر صلی الله علیه وآله با آن علم وسیع وگسترده اش قبل از نزول این آیات ،به آن واقف نبود.
هزار ماه بیش از هشتاد سال است ،به راستی ،چه شب با عظمتی است که به اندازه یک عمر طولانی پر برکت ارزش دارد.
در اینکه عددهزاردر اینجا برای تعدد است یا تکثیر؟بعضی گفته اند برای تکثیر است ،وارزش شب قدر از هزاران ماه نیز بزتر می باشد،ولی بعضی روایات حکایت دارد از اینکه :عددمزبوربرای تعداد است،واصولا عدد،همیشه برای تعداد است ،مگر اینکه قرینه روشنی بر تکثر باشد.
صفحات: 1· 2
آخرین نظرات